Kim Luu' verhaal
Nu ik mijn verhaal voor het eerst vertel voelt het ongemakkelijk en ‘out-of-my-comfort-zone’. Maar als ik terugkijk naar de momenten waarin ik echt groeide, waren dat juist de momenten dat ik uit het ‘vertrouwde’ durfde te stappen. Mijn oude vertrouwde ‘comfortzone’ -hoe goed of slecht deze mij ook diende- was namelijk de enige referentie die ik had.
Vietnam, 1978
Geboren in Saigon, Zuid-Vietnam net na de oorlog. Een nog na-smeulende stad die zich moest herstellen van een oorlog die iedereen had verdeeld. Als jong kind werd ik gescheiden van mijn ouders en verliet mijn moeder het land als bootvluchteling toen ik een baby was. Daarbij liet ze mij, als jongste uit het gezin, bij mijn vader achter. Na haar vertrek werd ik opgevoed door mijn oudere zus en grootvader.  

Op mijn vijfde verliet ik Vietnam en werd ik weer herenigd met mijn moeder in Nederland. Mijn vader is daarbij helaas achtergebleven in Vietnam. Door deze noodgedwongen scheiding en het trauma wat hierbij is ontstaan heeft mijn moeder daarna geen liefdesrelaties meer gehad. Dit resulteerde in het feit dat ik nooit heb geweten hoe een liefdesrelatie werkte.  

Ik, mijn twee oudere zussen en twee oudere broers werden alleen opgevoed door mijn moeder, die altijd aan het werk was om ons te kunnen onderhouden. Mijn jeugd is turbulent geweest. Het was thuis onrustig en er was veel ruzie. Op mijn 16e vluchtte ik dan ook zo snel mogelijk het huis uit. Ik kreeg mijn eerste vriend. Totaal groen stond ik ineens in een relatie en woonde samen, terwijl ik niet wist wat liefde was, hoe ik dit kon geven of ontvangen. Laat staan de liefde voor mezelf. Ik moest nog ontdekken wie ik was en wat ik wilde in het leven.
Zwolle, 1997
Op mijn 18e kreeg ik mijn dochter. Haar vader en ik waren niet getrouwd. Dit werd door mijn achtergrond en cultuur niet geaccepteerd. 
Mede hierdoor verhuisde mijn moeder plots naar Amerika. Daarnaast strandde mijn relatie. Ineens stond ik er helemaal alleen voor.
Destijds was er geen Google, dus om te weten hoe ik mijn baby moest verzorgen, las ik alle opvoedboeken die ik kon vinden.Het was een moeilijke verdrietige periode, waarin ik mij eenzaam, onzeker en kwetsbaar voelde. Toch gaf het moederschap mij de strijdlust en de kracht om er alles aan te doen ons leven beter te maken.  Ik wilde graag een goed voorbeeld zijn voor mijn dochter. Ik volgde een studie in de avond, werkte overdag en las zoveel mogelijk zelfhulpboeken. Want hulp had ik nodig. 

Het eerste zelfhulpboek dat ik ooit in handen kreeg heette ‘You can heal your life’, van Louise L. Hay. Ik kwam hierin voor het eerst het woord ‘zelf-liefde’ tegen, wat voor mij onbekend was, omdat het leven in dienst stond van anderen. Ik leerde wat houden van jezelf en het vergeven van anderen voor je kon doen.

Daarnaast leerde ik bewust te worden van mijn negatieve denkpatronen om deze zodoende te kunnen transformeren naar positieve gedachten. 
Ik gebruikte meditaties en affirmaties om mijzelf te helen. Ik affirmeerde iedere dag een vredig en voorspoedig leven met mijn dochter. Mijn leven zoals ik vurig wenste begon te manifesteren en ik bloeide op.

Wat ik nog niet kon wensen, omdat ik daar geen idee van had, was hoe ik een liefdesrelatie kon aangaan met een ander.
Ik probeerde wel relaties aan te gaan maar die waren allen van korte duur. Gedoemd om te mislukken want ik stond onbewust nog steeds in de vluchtmodus. Klaar om weg te gaan. Als iets me niet zinde of onveilig overkwam, was de relatie weer snel voorbij.
Amsterdam, 2002
Op mijn 23e leerde ik mijn huidige partner kennen en twee jaar later werd onze dochter geboren. Ik had mezelf stellig voorgenomen: “Deze relatie gaat lukken!”, maar onbewust was ik doodsbang om mij echt te binden en stond ik nog steeds in de ‘vecht- en vluchtmodus’. 
Aan de ene kant wilde ik mij binden, maar aan de andere kant wilde ik niemand nodig hebben.

Ik had al jaren alleen gezorgd voor mijn oudste dochter en mijn vechtersmentaliteit was een onderdeel van mijzelf geworden. Ik deed waar ik goed in was, mezelf door het leven vechten. Altijd maar doorgaan. Mijn veilige masker opzetten in alle situaties. 

Ik werkte fulltime in de Marketing, deed alles in de opvoeding en huishouding. Wilde een leuke moeder, vrouw, vriendin en collega zijn, zoals ik dacht te moeten zijn. Ik raakte steeds meer verwijderd van mijzelf.  

Mijn relatie ging door zwaar weer.  Mijn partner en ik waren allebei niet goed in communiceren en het uiten van onze gevoelens naar elkaar. In plaats van hieraan te werken, trok ik de muren steeds hoger op en raakten wij steeds verder van elkaar verwijderd. 
Ik zag geen andere uitweg dan uit elkaar te gaan. 
 Amsterdam, Jordaan 2008
Daar zat ik dan, inmiddels verhuisd naar de Jordaan in Amsterdam, het mooiste gedeelte van Amsterdam, maar ik kon er niets moois vinden. 
Het voelde voor mij als falen, als een belofte die ik niet na heb kunnen komen. Ik wilde niet voelen waar ik ooit vandaan kwam: eenzaam, onzeker en kwetsbaar. Ik ging nog harder rennen dan ik al deed. Ik werd ondernemer en runde mijn eigen restaurant. 
Nog meer uren draaien, terwijl ik daarnaast ineens weer als single mom mijn kinderen moest verzorgen. 
Ik dacht een goed voorbeeld te zijn voor mijn dochters. Een sterke vrouw, iemand die zichzelf altijd kan redden, maar onbewust deed ik er alles aan om maar niet te hoeven voelen.

Mijn lichaam kreeg op een gegeven moment allerlei vage klachten. Ik voelde mij totaal niet gelukkig zoals ik in het leven stond. Ik leefde niet naar mijn gevoel. Ik probeerde te voldoen aan de verwachtingen van anderen en de verwachtingen die ik mezelf had opgelegd. Ik hield alle ballen in de lucht en kon mijzelf niet meer bijhouden. Mijn leven stroomde niet. Ik had geen contact meer met mezelf.

Het gevolg was een burn-out. Ik ging een periode in met innerlijke strijd. ”Dit is toch niet het voorbeeld wat ik mijn dochters wil geven?”
Ik wil vooral dat ze gelukkig en vrij leven en ik wilde hen alles geven wat ik niet heb gehad. Ik moest mijzelf op alle vlakken opnieuw hervinden en resetten. Ik besloot om een opleiding tot ‘Life coach’ te gaan volgen en kwam tot veel inzichten. Ik kwam tot het besef dat wat ik zag als mijn kracht die mij had beschermd om gekwetst te worden, ook tegelijkertijd mij belette om verbonden te zijn met mezelf en anderen.

Mijn vechtersmentaliteit en mijn muren die mijn bondgenoten waren dienden me niet meer. Door de opleiding en met behulp van coaches leerde ik om mijn muren af te breken, alle beschermingslagen te herkennen en mijn hart te openen. Ik heb geleerd om contact te maken met mijn hart en om kwetsbaar te durven zijn. Ik kon geen liefde ontvangen en daardoor ook niet echt geven. Verder kwam ik tot het besef dat het mijn grootste kracht is om in kwetsbaarheid te leven. Hierdoor kon ik ook voelen wat mijn hartverlangens zijn en daardoor duidelijke levensvisies maken. Toen ik aan het overleven was, werd ik geleefd. Met duidelijke visies was het makkelijker om dicht bij mijzelf te blijven. Kwetsbaarheid is “krachtbaarheid”.
Amsterdam, IJburg 2010

Mijn relatie herstelde en we belandden in een nieuwe fase. Veel relaxter en meer open. Door de breuk was ik gedwongen te kijken naar mijn eigen aandeel. In hoeverre was ik Mrs. Right?
 
Ik verweet mijn partner bijvoorbeeld dat hij nooit zijn gevoel naar mijn uitte en dat ik alles alleen moest doen, maar ondertussen was ik zelf een gesloten boek. Door mijn gevoel en verlangens te uiten en zonder verwijten te communiceren ging mijn partner zich meer openstellen. Hij was zich nu bewust van mijn behoeftes en kon daar beter op inspelen.

Op mijn 36e, kreeg ik mijn jongste dochter. Vreugde en verdriet kwam tegelijkertijd. Aan de ene kant was er vreugde door de komst van het jongste zusje. Aan de andere kant  leefden wij in spanning over wat er ging gebeuren doordat er een tumor was geconstateerd bij mijn oudste dochter,  
Weer ging ik in vluchtmodus. In plaats van een stapje rustiger aan te doen, nam ik een jaar later juist een nieuwe baan aan. Zonder dat ik het bewust doorhad ging ik in hetzelfde vecht- en vluchtpatroon. Het was mijn comfort zone, omdat het mij lange tijd door alle moeilijke situaties had geholpen in mijn leven. Maar dit keer herkende ik gelukkig mijn gedrag en besloot om een coach aan te nemen. Deze coach trainde mij om mijn systeem te veranderen.

De wil om anderen te helpen sluimerde altijd, maar met een drukke baan raakte dat in de achtergrond. Door de trainingen met mijn coach wakkerde het mijn droom weer aan. Toen ik plots door reorganisatie mijn baan verloor kwam het eigenlijk als een zegen. Ik wist: ”Ik ga nu écht mijn leven 180 graden draaien.”
Nu
Inmiddels leef ik nu - afgezien van de tijdelijke breuk- veertien jaar samen met mijn partner, onze drie dochters, onze kleinzoon en hond samen. 
Een vrolijke drukke boel. Ik heb de balans gevonden tussen mijn gezin en mijn werk. Ik leef nu vanuit mijn hart en vrij van opgelegde verwachtingen.
Ik geloof dat mijn leven zo moest lopen om mij te brengen waar ik nu ben.

Toch wenste ik dat op 16-jarige leeftijd de kennis had gehad die ik nu heb, dat ik toen al iemand had gehad die mij inzicht en handreikingen had kunnen geven. De zelfhulpboeken gaven mij dit, maar het heeft mij wel jaren gekost om mijzelf te trainen.

Daardoor is het nu mijn missie geworden om andere vrouwen te helpen, zodat zij niet jaren onnodig zoekende zijn. Ik wil hen helpen bewust te worden van hun kracht en contact te maken met hun hartenwensen. Niet te leven wat anderen van hen verwachten of wat zij zichzelf hebben opgelegd. Maar om echt vrij te zijn, van zichzelf te houden en van daaruit een gelukkig leven te manifesteren. Ik geloof dat iedereen getraind kan worden om positief in het leven te kunnen staan en pijn te kunnen transformeren naar power.

Met liefde,

Kim

The Relationship Workout

Na een jaar lang ontwikkelen en testen, is hier eindelijk dit coachingsprogramma ontstaan.  Mijn relatie is een aantal keer door flink zwaar weer gegaan. Relatietherapieën hielpen niet voldoende. Met moeite kreeg ik mijn partner mee.  Het voelde eerder als een straf voor hem. We hadden eens in de twee of drie weken een gesprek van een uur.  Het werden een soort klaaguurtjes. Dat haalde de druk van de ketel, maar de kern, bleef onbesproken.  Daarnaast kreeg je geen handleidingen mee waar je iets mee kon tot het volgende gesprek. Pas toen ik door goede coaching de angel bij mijzelf eruit kon halen, konden ik en mijn partner naar elkaar toegroeien. 
De twijfels waarmee ik zat;" Is dit nog wel de man voor mij?" en het gevoel alsof je het karretje alleen moet trekken, dat drukt heel zwaar op je relatie. Op het moment dat die twijfels verdwijnen, voel je je als het ware bevrijd. Je kan van daaruit verder bouwen. 

Dit programma bevat alle hulpmiddelen die vrouwen nodig hebben om duidelijkheid te brengen in de twijfels over hun relatie. Om je een idee te geven:

  • Je wordt een vrouw die weet wat zij wil, iets wat twijfels weghaalt en duidelijkheid in je leven geeft
  • Je wordt een vrouw die haar waarde kent, iets wat je kracht en zelfliefde geeft. Perfectionisme en please gedrag zal stoppen
  • Je wordt een vrouw die in charge is over haar leven, hierdoor weet je voor jezelf te kiezen en nee durven te zeggen
  • Je wordt een vrouw die vanuit liefdevolle en krachtige communicatie handelt, daardoor creëer je duidelijkheid voor jezelf en jouw partner over de toekomst van jullie relatie
Het is een intensieve training met vier baanbrekende live sessies. Je ontvangt hierbij een gepersonaliseerde werk- en notitieboek. 
Gedurende de training zal je nauw contact houden met je trainer. 
©2018-2019 WeSocialWOMEN.com

Gezien op: LINDA.festival
Ons andere label: WeSocialMEN