De zes fases binnen een relatie
Geschreven door Kim Luu
Ken je de bekende ‘seven-year itch’? Kort gezegd suggereert deze term dat het geluk binnen veel relaties na zeven jaar afneemt en jouw relatie misschien wel in een crisis belandt. Goed om te weten is dat relaties uit verschillende fases bestaan en door bewust te worden van deze fases, kun je jouw relatie net die ene boost geven die het misschien nodig heeft. 
Relatietherapeut Andrew Marshall beschreef deze zes fases en wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Fase 1 - De fase van Verliefdheid en een willen zijn met elkaar (tot 18 maanden) 
Door de verliefdheid zie je de beste versie van jouw partner en probeer je de beste versie van jezelf te zijn. Je probeert elkaar te pleasen. De dingen waarover je ergert, stop je het liefst weg en ruzies worden op deze manier vermeden. Liefde maakt blind, zullen we maar zeggen.

Fase 2 - De fase van Nesten (2 tot 3 jaar)  
De roze bril is afgezet. In deze periode kunnen verdrukte onenigheden naar boven komen. Wat leuk was, kan nu ineens irritant worden. In deze fase vraag kun je je gaan afvragen of jouw relatie wel is zoals je dacht. Als je allebei niet hebt geleerd om op een gezonde manier ruzies te maken en een onenigheid uit te praten dan kan dit zeker een struikelblok zijn om verder samen te groeien.

Fase 3 - De fase van Zelfbevestiging (3 tot 4 jaar)  
Je bent al enige jaren samen en hebt de fase van nesten overleefd. De onenigheden zijn de wereld uit en compromissen zijn gesloten om tot elkaar te komen. In deze fase ga je meer op zoek naar jouw eigen vrijheid. Het is een zoektocht naar evenwicht tussen jouw relatie en jouw eigen individualiteit. De ander kan zich daardoor onzeker gaan voelen. Het is dan ook juist in deze fase belangrijk elkaar bevestiging te blijven geven.

Fase 4 - De fase van Samenwerking (5 tot 14 jaar) 
De fase van de ‘seven-years itch’. Door de zekerheid en veiligheid in de relatie, kan je elkaar als vanzelfsprekend beschouwen en niet meer gaan waarderen of zien. Het kan ook dat de ander harder groeit. Een affaire in deze fase ligt gevaarlijk op de loer. Deze fase vraagt veel vrijgevigheid en steun van elkaar. Gezamenlijke doelen stellen en samen aan iets werken, elkaar blijven waarderen en uitspreken is zeer belangrijk.
 
Fase 5 - De fase van Aanpassing (15 tot 25 jaar)  
Dit is de fase waarin je je allebei hebt aangepast naar de veranderingen die nodig waren om jullie relatie te laten werken. Je voelt je gelukkig en tevreden. Of de veranderingen hebben juist teveel van jullie gevraagd. Uit elkaar gaan kan dan gezien worden als de enige uitweg. Dit is dan ook de fase waarin de meeste lange relaties stranden.

Fase 6 - De fase van Hernieuwing (25 tot 50 jaar)  
Hebben jullie alle fases doorstaan en overleefd? He he, dan is nu eindelijk de meest succesvolle periode aangebroken. Je kent elkaar door en door en accepteert en waardeert de ander voor wat hij of zij is. Waarschijnlijk geniet je samen van het leven. Nu we dit weten, geloof ik dat je al veel eerder in fase 6 kan zitten waarin je beiden nog niet in een rollator door het leven moet.

In welke fase bevinden jij je met jouw partner? Herken je de fases en de uitdagingen die hierbij horen?  Laat het hieronder weten : )
Kim Luu
Kim Luu werkt met vrouwen die twijfelen en momenteel ongelukkig zijn binnen hun relatie om duidelijkheid te creëren. Ze is op dit gebied een ervaringsdeskundige en ze heeft hierdoor een eenvoudig en bewezen 5-stappen systeem ontwikkeld. Als je geïnteresseerd bent in het stoppen met twijfelen en duidelijkheid wil, klik hier om je gratis strategische doorbraaksessie in te plannen. 
FB Comments Will Be Here (placeholder)
©2018-2019 WeSocialWOMEN.com

Gezien op: LINDA.festival
Ons andere label: WeSocialMEN